Bezoek aan de stad Antwerpen

Antwerpen, 08 december 2022 – Om in de traditie van het bezoek aan Maastricht eerder dit jaar te blijven, heeft het voltallige inspire* team op 08 en 09 december de stad Antwerpen bezocht. Inspiratie op doen bij de vele stadsvernieuwingen waar Antwerpen mee bezig is. Antwerpen is in beweging en bouwt samen met bewoners, ondernemers en vele andere partners aan de stad van morgen. Van nieuwe woontypes over ruimte voor parken en water tot slimme mobiliteitsoplossingen. Antwerpen kiest daarin voor een geïntegreerde aanpak van stadsvernieuwing die bestaat uit vijf belangrijke punten: aangename wijken, mobiliteit en infrastructuur, duurzame stad, onroerend erfgoed en stad Antwerpen (Strategisch Ruimteplan).

Op de eerste dag zijn we gestart met een bezoek aan de gebiedsontwikkeling Nieuw-Zuid. Nieuw Zuid is een nieuw stuk stad naast het Zuid in Antwerpen. Een gezellige buurt, waar gewoond, gewerkt, geleefd en beleefd wordt. Deze nieuwe wijk wordt gebouwd op een voormalig rangeerterrein en vormt voor de stad een uithangbord van duurzaamheid en slimme technieken. Er komen niet alleen meer dan 2000 woningen, er is ook ruimte voor nieuwe publieke gebouwen zoals scholen en een groot park. Daarnaast wordt er ter hoogte van deze wijk ook druk gewerkt aan de herinrichting van de Scheldekaaien. Alle gebouwen op Nieuw Zuid zijn ontworpen door bekroonde architecten die internationaal furore maakten met hun vernieuwende en visueel krachtige ontwerpen.

Na een heldere uitleg van de gebiedsontwikkeling bij de maquette door Esa van den Heuvel van ontwikkelaar Triple Living hebben we een rondje over het terrein gemaakt om de reeds ontwikkelde gebouwen te aanschouwen, een appartement van binnen te zien, op het hoogste punt van het plan overzicht te krijgen en de foto-expositie over humanitair werk in rampgebieden van Shigeru Ban te bezoeken. Na een heerlijke lunch hebben we de middag gebruikt voor een bezoek aan het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen. Het grootste en belangrijkste museum in Vlaanderen. De collectie geeft een zeer volledig overzicht van de artistieke ontwikkelingen in de Scheldestad, die vooral in de zestiende en zeventiende eeuw tot de belangrijkste kunstcentra van Europa behoorde. Naast de Antwerpse en Vlaamse school zijn ook de Hollandse meesters goed vertegenwoordigd.

Het museumgebouw ging in het najaar van 2011 dicht voor een jarenlange verbouwing. Hierbij werden de vier grote patio’s heringericht als museumzalen. Het ontwerp is van het Nederlandse architectenbureau Kaan architecten. Na 11 jaar renovatie heropende het museum, dat met 40 procent uitgebreid werd, op 24 september 2022. De oude zalen werden hersteld, aangepast aan hedendaagse normen, de klimaatregeling werd vernieuwd, een nieuwe afdeling voor kunstwerken van na 1880 werd aan de binnenkant van het gebouw bijgebouwd en 100 kunstwerken werden gerestaureerd. Deze intensieve en boeiende dag werd afgesloten met een lekkere cocktail en een heerlijk diner in de beurszaal van de volledig gerestaureerde Schippersbeurs.

Op de tweede dag, met alle verhalen van de avond ervoor, werden we al vroeg op het kantoor van AWG Architecten verwacht. Het bureau is in 1976 opgericht door b0b Van Reeth als de ArchitectenWerkGroep (AWG) en in 2001 heropgericht als awg architecten cvba. Het bureau kan daarmee bogen op een lange en rijke traditie en is daarmee 1 van de toonaangevende bureaus in België. Partner Christine de Ruijter heeft ons vervolgens de gehele dag op de fiets meegenomen naar allerhande interessante gebouwen, ontwikkelingen, parken, wijkjes en grotere stadsvernieuwingen die Antwerpen rijk is. Na een opwarm moment tijdens de lunch op ’t Groenkwartier en de middag fietsroute zijn wij geëindigd in het stadhuis aan de Grote Markt. Op de begane grond is de permanente tentoonstelling Antwerpen Morgen geopend. Hier vind je meer dan 200 stadsontwikkelingsprojecten terug.

Een geslaagde excursie die nieuwe inzichten heeft gegeven en zeker heeft geïnspireerd.

Onze speciale dank gaat uit naar Esa van den Heuvel van Triple Living en Christine de Ruijter van AWG Architecten.