PERSBERICHT | Joren Joshua maakt grootste mural van Vlaardingen in District U

Vlaardingen, 28 juni 2023 – Kunstenaar Joren Joshua maakte op de gevel van Fairland Studios een mural van 36 meter breed en 14 meter hoog met referenties naar het verleden en toekomst van District U en Vlaardingen.

Heden en verleden
De vrolijke, dynamische illustraties van Joren Joshua tonen met humor het leven van alledag. District U vroeg hem om een kunstwerk te maken op de tijdelijke woonstudio’s dat het verhaal vertelt van die plek.

Joren: “Met grote murals als die voor District U duik ik diep in het onderwerp. Zo heb ik veel onderzoek gedaan naar de locatie, die ik nog niet kende. Ik wilde heden en verleden van de plek en Vlaardingen verbinden, zonder het verhaal letterlijk te verbeelden. Er moet ruimte zijn voor eigen interpretatie, dat mensen zelf dingen kunnen ontdekken. Ook kijk ik goed naar de plaatsing. Ik speel met het gebouw dat als canvas dient, zet er niet zomaar lukraak een plaatje op. Er zit altijd heel veel in mijn illustraties. Mijn tekeningen zijn niet ready-to-eat. Je moet aandachtig kijken om alles te zien en te vatten. Zoals een goede vriend zei: ‘Het is geen zak chips, die je in een seconde leeg eet.”

Gebiedsontwikkelaar Martijn van Sluijters: “We zijn ontzettend blij met het resultaat. Het overtreft onze verwachting en we nodigen iedereen uit een keer het gebied te komen ontdekken en de mural te bewonderen. Dat gaat in deze periode heel goed vanaf het terras van de voormalige brandweerkazerne onder het genot van een drankje.”

District U
De komende jaren transformeert District U naar een volwaardige stadswijk aan de Nieuwe Maas met woningen, onderwijs, zorg, bedrijvigheid, horeca en cultuur. Deze verandering is al in volle gang. Er wordt gewoond in de bijna 320 woonstudio’s van Fairland. Rory Dickhoff is met zijn concept van placemaking ‘District Nu’ aan de slag met de Brandweer, een hip ontmoetingscafé in de voormalige brandweerkazerne van Unilever. En binnenkort volgt er een pop-up restaurant en de voormalige tennisbaan wordt herontwikkeld. Nieuwe ideeën zijn welkom want District U draait op de ideeën en initiatieven van bewoners.

District U is een ontwikkeling van Leyten en Van Adrighem, in samenwerking met inspire* real estate. De mural is mede mogelijk gemaakt met steun van de gemeente Vlaardingen en het Ondernemersfonds Vlaardingen.

Meer informatie over Joren Joshua: www.jorenjoshua.nl
Meer informatie over District U: www.district-u.nl
Meer informatie over District NU: www.districtnu.nl