Herontwikkeling klooster De Beyart

Opdrachtgever:

Berkley De Beyart B.V.

Plaats:

Maastricht

Omvang:

3 hectare, ca. 35.000m2

Werkzaamheden:

Gedelegeerde projectontwikkeling

Start:

2020

Oplevering:

in ontwikkeling

Categorie:

gebiedsontwikkeling, herbestemming, wonen, zorg.

In Maastricht bevindt zich, op een unieke locatie op een steenworp afstand van het Vrijthof, woonzorgcentrum De Beyart. Midden in een drie hectare groot park biedt woonzorgcentrum De Beyart zorg en dienstverlening aan ouderen in het verzorgingsgebied Maastricht en omgeving. De zorg en dienstverlening richt zich op verzorging, verpleging, thuiszorg en dagopvang waarbij welzijn en spiritualiteit herkenbare elementen zijn.

De kloostergemeenschap is opgericht in 1840 door de Maastrichtse priester Louis Rutten. De gemeenschap kreeg de naam ‘Congregatie van de Broeders van de Onbevlekte Ontvangenis van de Heilige Maagd Maria’, beter bekend als ‘de Broeders van Maastricht’, en bij afkorting genaamd ‘Broeders FIC’ (naar de Latijnse benaming Fratres Immaculatae Conceptionis). Het huidige klooster van De Beyart werd gebouwd rond 1894 door Ir. Faber. Het was toen een van de grootste bouwprojecten in Maastricht met voor die tijd hypermoderne voorzieningen. Het werd het hart van de congregatie waar de broeders hun opleiding genoten, waarna ze werden uitgezonden naar tal van plaatsen in Nederland en België en waarbij ze in latere tijden ook op andere continenten of in Europa in het onderwijs en vormingswerk actief waren.

Rond 1980 werden de Broeders van Maastricht (Stichting Nederland FIC) geconfronteerd met een afnemende belangstelling voor het kloosterleven, een toenemende vergrijzing en mogelijke leegstand binnen hun gemeenschap. Daar bovenop zijn de gebouwen gedateerd aan het raken en moeten er stappen gezet gaan worden om De Beyart te ontwikkelen tot een volwaardig woonzorgcentrum en daarmee klaar te maken voor de toekomst. Met behoud van het culturele erfgoed wordt een plan ontwikkeld om bewoners en senioren in Maastricht nog meer en betere zorg en dienstverlening aan te bieden. De Beyart wordt daardoor een uniek woonzorgcentrum in hartje Maastricht. Uniek vanuit vele perspectieven: de ligging, sfeer, ambiance, de parkachtige omgeving, het hoge niveau van zorg en dienstverlening en niet in de laatste plaats de statige gebouwen.

In opdracht van de nieuwe eigenaar is INSPIRE verantwoordelijk voor de gehele herontwikkeling van het terrein. INSPIRE werkt in deze ontwikkeling samen met Studio Akkerhuis | Architects, LOLA Landscape Architects en Piet Oudolf.

(Beelden: © Studio Akkerhuis | Architects)