Willemstoren

Opdrachtgever:

LSI Project Investment NV

Plaats:

Rotterdam

Omvang:

Ca. 75 appartementen

Werkzaamheden:

Gedelegeerde projectontwikkeling

Start:

2014

Oplevering:

2019

Categorie:

commercieel vastgoed, wonen.

In samenwerking met LSI ontwikkelde inspire* aan de voet van de Erasmusbrug een wooncomplex met circa 75 appartementen op een speciale plek in het Scheepvaartkwartier. Het uitzicht op de Maas is spectaculair. Door maximaal aan te sluiten op de kwaliteiten van de omgeving worden drie woonblokken gerealiseerd, elk met een unieke oriëntatie op het Willemsplein, de Houtlaan en het Park.

De Willemstoren richt zich op bewoners met een stedelijke levensstijl. Met de stedelijke woonkamer op de begane grond en de ruime groene daktuin, verbonden door een ‘verticale straat’, zijn er ruimtes gecreëerd voor bijeenkomsten, werken en ontmoeten.

Door een optimale pragmatische structuur te creëren, waardoor de lobby zijn maximale vloeroppervlak krijgt, worden uitzicht en privacy vergroot en worden scheidingswanden tussen de balkons geïntegreerd.
Het ontwerp van de Willemstoren richt zich op de ontwikkeling van een tijdloos binnenstedelijk woonblok bedoeld voor bewoners met een stedelijke levensstijl. Door maximaal aan te sluiten op de kwaliteiten van de omgeving worden drie woonblokken gerealiseerd, elk met een unieke oriëntatie op het Willemsplein, de Houtlaan en het Park. De stedelijke woonkamer op de begane grond en de ruime groene daktuin, verbonden door een ‘verticale straat’, zijn de collectieve ruimtes. Deze creëren een extra kwaliteit naast de individuele woningen. Door de pragmatische uitgangspunten en robuuste, tijdloze materialisatie is de Willemstoren een zorgvuldig passend, robuust en verfijnd bouwblok in deze Rotterdamse rand.
De Willemstoren is een persoonlijk woongebouw, waarin op verschillende schalen woonkwaliteit is toegevoegd. De Willemstoren wordt ontwikkeld met een collectieve werk-/woonkamer en een gezamenlijke daktuin. Deze collectieve ruimtes vormen de ontmoetingsplek van de community, als gedeelde extra ruimte naast de individuele appartementen voor werken, lezen en ontmoeten. Deze ruimtes kunnen gehuurd worden voor het organiseren van evenementen 'aan huis' - een vergadering, feest, diner, beurs etc. - gericht op de levensstijl van de gebruikers. De lobby is de collectieve huiskamer met een hotelachtige kwaliteit met onder andere een leestafel, een loungeplek, ruimte voor pakket service etc. Het collectieve dakterras heeft uitzicht op het Park en de ondergaande zon, een unieke kwaliteit van dit bouwblok.
De gevel op straatniveau is open om een alzijdige uitstraling van het gebouw te creëren. Met een huiselijke vormgeving en verlichting vormt het de ‘etalage’ van de Willemstoren-gemeenschap, waar leefruimte en functionele ruimte samenvloeien. De iets verhoogde vloer vergroot de privacy en het uitzicht over het Willemsplein. De parkeergarage voor fietsen en auto's, grenzend aan de ontvangsthal, is ontworpen als een heldere, open en sfeervolle ruimte en vormt daarmee een integraal onderdeel van de ontvangsthal. De galerijen zijn met elkaar verbonden door een schuine trap, waardoor een ‘verticale straat’ ontstaat, die bewoners uitnodigt om de trap naar hun woning te nemen of gebruik te maken van de collectieve daktuin.
"Willemstoren is a personal apartment block, in which living quality has been added on different scales."

— @Jeroen Zuidgeest (Studio for New Realities)

De woonblokken hebben een hoogwaardige betonafwerking, waaraan specifieke gimmicks voor een ‘personal touch’ zijn toegevoegd. Door de hekken van de balkons neer te klappen is de privacy en windbescherming vergroot en creëert de vouw een tafel voor je ochtendkoffie of avonddrankje. Een geïntegreerde lamp om een boek te lezen op je balkon verlengt je leestijd in de avond. Gedraaide keukenblokken creëren keukeneilanden, zodat je het gesprek met je gasten kunt voortzetten. En openingen in de zijgevels geven zicht op de omgeving als unieke ansichtkaarten van de stad.

Door een optimale pragmatische structuur te creëren, waardoor de lobby zijn maximale vloeroppervlak krijgt, worden uitzicht en privacy vergroot en worden scheidingswanden tussen de balkons geïntegreerd. Hierdoor ontstaat een helder volume met een tijdloze uitstraling. Elke woning heeft een zo open mogelijke opbouw, gericht op een grote pui die aansluit op het balkon, om de unieke uitzichten te maximaliseren. Balkons zijn royaal, op het uitzicht en de zon gericht en beschut tegen de wind. Plattegronden zijn overzichtelijk en flexibel, wat de deelbaarheid en efficiëntie vergroot.
Voor meer informatie over de Willemstoren kunt u terecht op:

Credits: Studio for New Realities & IWT | © all rights reserved