Fairland Studios Vlaardingen

Opdrachtgever:

Fairland Studios

Plaats:

Vlaardingen

Omvang:

ca. 320 woonstudio's

Werkzaamheden:

Gedelegeerde projectontwikkeling

Start:

2020

Oplevering:

2022

Categorie:

tijdelijke woningen, wonen.

De eerste locatie van Fairland Studios die wordt opgeleverd is Fairland Vlaardingen. In hartje Vlaardingen, nabij de Maas op de Olivier van Noortlaan, op District U, zijn tijdelijke instapklare woonstudio’s gerealiseerd door Fairland Studios. De studio’s zijn voorzien van een eigen badkamer, keuken en balkon met een totale oppervlakte van ca. 27 m2 én volledig gemeubileerd.

Fairland Studios is een samenwerking tussen Leyten, Van Adrighem Group en inspire*. Op verschillende locaties in Nederland worden deze instapklare woonstudio's geplaatst.

318 instapklare Fairland Studios
Onder de rook van het bruisende Rotterdam – in het upcoming deel van Vlaardingen – is plaats gemaakt voor 318 instapklare woonstudio’s. Comfortabel wonen voor een eerlijke prijs. En dat in een gebied met allerlei handige faciliteiten en omringd door een leuke community. Denk aan gemeenschappelijke ruimtes om te kunnen BBQ’en met buurtgenoten of waar wasjes gedraaid kunnen worden. Of een groene omgeving waar je gezellig kunt picknicken tijdens warme zomeravonden. Direct naast Fairland Vlaardingen staat een voormalige brandweerkazerne van Unilever. Hierin vind je een gemeenschappelijke ontmoetingsruimte waar je als bewoner kunt ontspannen, studeren of werken. In Fairland Vlaardingen is ook gedacht aan parkeergelegenheid. Zo kun je in de omgeving je auto, fiets of (deel)scooter eenvoudig parkeren. Vlakbij Fairland Vlaardingen bevinden zich ondergrondse containers waar je je afval kwijt kunt. Vanzelfsprekend hebben we aparte containers voor glas, papier, groen- en restafval. Wel zo fair naar de natuur.
"Vanavond was mijn keukentje mijn homestudio geworden. Het is hier klein, maar je kan prima muziek maken hier!"

— @zeecontainerleven op Instagram

De studio’s zijn voorzien van een eigen badkamer, keuken en balkon met een totale oppervlakte van ca. 27 m2 én volledig gemeubileerd. De woonstudio’s zijn gelegen nabij de Maas met een all-in huurprijs van € 740,-. Huurders tussen de 18 – 23 ontvangen een korting op de huurprijs van circa € 100,- per maand, zodat deze huurders in aanmerking komen voor huurtoeslag. Dat betekent dat met de maximale huurtoeslag er al een Fairland studio gehuurd kan worden vanaf € 450,- per maand all-in.

Het openbaar vervoer bevindt zich op loopafstand, binnen 5 minuten is de snelweg (A4) te bereiken en de locatie is nabij de binnenstad van Vlaardingen. De voormalige brandweerkazerne van Unilever is omgebouwd naar café Brandweer: “een huiskamer” speciaal voor alle bewoners en fans van Fairland Studios. Ook onderdeel van de gemeenschappelijke ruimtes is de wasbar waar de bewoners van de Fairland Studios tegen een kleine vergoeding hun kleren kunnen wassen en drogen. Betalen gaat via een app, zodat er geen gedoe is met muntgeld.

“Vlaardingen heeft een grote opgave om te voorzien in de vraag naar woningen en wil een Woonstad zijn waar het prettig wonen is voor iedereen. Dat betekent dat we werken aan een woningvoorraad en een woonomgeving die voor elk wat wils biedt. Flexwonen past in deze tijd, in deze woningmarkt. Het project Fairland Studios is daarmee een moderne woonfaciliteit.”

— Wethouder Ivana Somers

Kunstenaar Joren Joshua maakt mural op de gevel van Fairland Studios.
De vrolijke, dynamische illustraties van Joren Joshua tonen met humor het leven van alledag. District U vroeg hem om een kunstwerk te maken op de tijdelijke woonstudio’s dat het verhaal vertelt van die plek. De grootste mural van Vlaardingen van 36 meter breed en 14 meter hoog heeft referenties naar het verleden en toekomst van District U en Vlaardingen. Joren: “Met grote murals als die voor District U duik ik diep in het onderwerp. Zo heb ik veel onderzoek gedaan naar de locatie, die ik nog niet kende. Ik wilde heden en verleden van de plek en Vlaardingen verbinden, zonder het verhaal letterlijk te verbeelden. Er moet ruimte zijn voor eigen interpretatie, dat mensen zelf dingen kunnen ontdekken. Ook kijk ik goed naar de plaatsing. Ik speel met het gebouw dat als canvas dient, zet er niet zomaar lukraak een plaatje op. Er zit altijd heel veel in mijn illustraties. Mijn tekeningen zijn niet ready-to-eat. Je moet aandachtig kijken om alles te zien en te vatten. Zoals een goede vriend zei: ‘Het is geen zak chips, die je in een seconde leeg eet.”
"Ik wilde heden en verleden van de plek en Vlaardingen verbinden, zonder het verhaal letterlijk te verbeelden. Er moet ruimte zijn voor eigen interpretatie, dat mensen zelf dingen kunnen ontdekken."

— Kunstenaar Joren Joshua

In opdracht van Fairland Studios is inspire*, in samenwerking met Leyten, verantwoordelijk voor het gedelegeerd ontwikkelmanagement waaronder het organiseren van alle benodigde vergunningen, het organiseren van de plaatsing en de refit van de studio’s op de locatie en de aansturing van alle betrokken partijen. inspire* werkt in deze ontwikkeling samen met de Van Adrighem Group, Leyten, gemeente Vlaardingen, Koers en Gaphh Vastgoedbeheer.

Voor alle informatie over de Fairland Studios, het verhuurproces en meer informatie over dit project kunt u terecht op: