District U

Opdrachtgever:

Van Adrighem Group B.V.

Plaats:

Vlaardingen

Omvang:

7 hectare, ca. 60.000m2 bestaande bebouwing

Werkzaamheden:

Gedelegeerde projectontwikkeling

Start:

2018

Oplevering:

in ontwikkeling

Categorie:

commercieel vastgoed, gebiedsontwikkeling, herbestemming, wonen.

Eind 2019 verliet Unilever Research & Development na zestig jaar haar geboortegrond in Vlaardingen. Een verlies voor de werkgelegenheid en economie van stad, maar tegelijkertijd een geweldige kans om een nieuw stadsdeel te ontwikkelen waar wonen, werken en publieke programma’s samenkomen en elkaar versterken, en met de potentie om de stad naar de rivier te brengen. In opdracht van de Van Adrighem Group is inspire* verantwoordelijkheid voor het masterplan, (deels voor) tijdelijke invulling van het terrein en verschillende opstalontwikkelingen. De Van Adrighem Group werkt in deze gebiedsontwikkeling samen met Leyten.

Voormalige Unilever R&D Campus.
Een terrein van 70.000m2 groot met daarop ruim 60.000m2 aan bestaande bebouwing. De locatie tussen de Deltaweg en Olivier van Noortlaan in Vlaardingen is de plek waar het huidige Unilever ontstaan is. Het was de plek voor productie en waar de R&D-afdeling meer dan zestig jaar een bijdrage leverde aan het verbeteren en ontwikkelen van nieuwe producten voor Unilevers productenportefeuille. In 2016 heeft Unilever aangekondigd zich te gaan huisvesten in Wageningen, waardoor het terrein in 2019 is vrij gekomen. Een aderlating voor Vlaardingen als het gaat om hoogwaardige werkgelegenheid, maar ook een grote kans om een nieuw stuk stad te maken, waar wonen en werken elkaar op een natuurlijke manier gaan vinden en gaan versterken.
Op het voormalig Unileverterrein in Vlaardingen, waar decennia lang zeepjes en boter werden bedacht, komt een nieuwe stoere stadswijk. Het naar binnen gekeerde gebied gaan we stapje voor stapje transformeren. Nu nog een rauw en spannend gebied, binnenkort een volwaardig en dynamisch stadsdistrict waar je thuis bent op de overgang van stad, rivier en haven. Het terrein is uitermate geschikt om ruimte te bieden voor nieuwe werk- en woongelegenheid. De wens vanuit de gemeente Vlaardingen was om deze herontwikkeling aan te laten sluiten bij de bestaande structuur en programmering en geplande bouwopgaven, om zo bij te dragen aan het versterken van de Rivierzone als geheel, en om in de toekomstige ontwikkeling voldoende aandacht en ruimte te geven voor werkgelegenheid.
De karakteristieken van de opzet van de bestaande campus en gebouwen zijn sterk bepaald door zijn specifieke geschiedenis: de opzet is functioneel, met een wat ongedefinieerde tussenruimte, met grote volumes in relatie tot de plek in de stad en omgeving en gebouwen die relatief goed onderhouden, maar verouderd zijn. Ten gevolge van het gebruik is de huidige situatie omhekt, met één hoofdentree, waardoor het een introvert karakter heeft. Het terrein is omringd door wegen, met de drukkere, doorgaande Deltaweg aan de noordzijde en rustige, lokale wegen aan de zuidzijde. Het terrein sluit aan de zuidzijde aan op woningbouw en park, aan de westzijde op het terrein van Van Adrighem en aan de noordzijde een recent opgeleverde woningen.
Toen en nu maken straks.

— District U

Welkom in District U.
Het terrein transformeert van een naar binnen gekeerd gebied aan de rand van de stad naar de dynamische en volwaardige stadswijk District U, die de overgang tussen stad en haven creëert en Vlaardingen een gezicht aan het water geeft. Een stoere en prettige wijk, die inzet op het maximaliseren van levensgeluk en de ontwikkeling van een omgeving die menselijk, gezond en verantwoordelijk is. District U is de nieuwe stoere stadswijk die Vlaardingen verbindt met de Maas. Het is een stadsdistrict in wording, altijd in beweging. Je woont of werkt hier straks tussen het historische centrum van Vlaardingen en de Nieuwe Maas. Midden in een weidse en rauwe omgeving biedt een blik op voorbijvarende zeeschepen een spectaculair panorama. Met het vernieuwde Maaspark, het strand van Hoek van Holland of het centrum van Rotterdam om de hoek.
Vlaardingen aan de Maas.

Na meer dan 100 jaar is Unilever vertrokken uit Vlaardingen. Door het behoud van een aantal karakteristieke gebouwen zal die geschiedenis zichtbaar blijven in de toekomst van District U. Zo wordt het een wijk met oude en nieuwe gebouwen en fijne plekken voor koffie in de zon. Groene openbare ruimtes begrensd door tijdloze gevels waar ramen en deuren makkelijk open kunnen. Waar ruimte is voor alle generaties om samen te leven, leren, sporten en spelen. Waar interactie en ontmoeting gestimuleerd worden. Waar bevlogen ondernemers zorgen voor een levendig programma. En waar duurzaamheid een vanzelfsprekendheid is. Een wijk waar maximaal levensgeluk voorop staat.

District U geeft straks ruimte aan circa 850 woningen met in de plint kleinschalige detailhandel, dienstverlening, horeca en maatschappelijke functies. Daarnaast wordt er ongeveer 6.000m2 voor onderwijs en ondersteunende ingepast, en lopen gesprekken voor 90-120 zorgwoningen met bijbehorend zorgprogramma. Rondom de centrale plek komt naast de levendige plinten van de woongebouwen ongeveer 1.500m2 cultureel en maatschappelijk programma met ondersteunende horeca en een bedrijfsverzamelgebouw van ongeveer 1.500m2. Aan de westkant van de ontwikkeling is er 2,5ha voor bedrijvigheid, waar aan de noordzijde ongeveer 10.000m2 kantoorruimte kan worden gerealiseerd.

Bijna iedere Vlaardinger kent wel iemand die bij Unilever heeft gewerkt. Het participatietraject is daarom gestart door de ‘poorten’ van het terrein te openen voor iedereen die mee wil denken over de toekomst. Dit leidde tot drukbezochte rondleidingen, informatiemarkten en een meedenkbijeenkomst. In samenwerking met Studio for New Realities is er met deze input een definitief masterplan opgesteld. In 2024 zullen de eerste bouwwerkzaamheden gaan plaatsvinden. Het gebied zal gaan functioneren als volwaardige stadswijk waarbij wonen, werken, productie, onderwijs en cultuur gecombineerd zullen worden. Hierbij zal ingezet worden op ‘slimme combinaties’ waarbij gebouwen optimaal benut worden. Gedurende deze herbestemming krijgen ook stakeholders (omwonenden, bedrijven, gemeente Vlaardingen) middels een participatietraject de gelegenheid om input te geven op het masterplan.
“Het enthousiasme (…) spatte er (…) van af. Geen heren in driedelige krijtstreeppakken, maar jonge mannen in spijkerbroek met, en dat sprak mij erg aan, opgestroopte mouwen.”

— Peter Spek – column in krant ‘groot vlaardingen’ 10-07-2019

De vorderingen van de ontwikkeling van District U zijn te volgen op:
Gerelateerd nieuws
INTERVIEW | ‘Sunny side up’
6 jun 2024
PERSBERICHT | Onthulling kiosk en lancering website rivierzone.nl
18 apr 2024
District U Vlaardingen: bestemmingsplan onherroepelijk
13 mrt 2024
PERSBERICHT | Albeda, Lentiz en gemeente Vlaardingen kopen grond voor nieuwe onderwijscampus in District U
30 jan 2024
PERSBERICHT | Joren Joshua maakt grootste mural van Vlaardingen in District U
28 jun 2023
District U – Gedicht Look J. Boden
24 jul 2023
INTERVIEW | “Met District-U wordt Vlaardingen eindelijk stad aan de Maas.”
19 nov 2020
Transformatie van een ICOON
1 feb 2024
District U onderdeel van Rivierzone Vlaardingen
29 feb 2024
District U Vlaardingen bruist nu al!
2 jan 2024
Herontwikkeling Unileverterrein in Vlaardingen weer een stap dichterbij
24 jun 2020
District U Vlaardingen: Digitale informatiebijeenkomst 28 oktober
28 okt 2020
Drukbezochte wandeling Unilever terrein!
3 jul 2019
INTERVIEW | “Rivierzone wordt klein Manhatten aan de Nieuwe Maas”
3 mei 2023
Nieuwe partner in de ontwikkeling van de voormalige R&D campus van Unilever in Vlaardingen
25 sep 2020
Nieuwe website voor District U!
11 jul 2023
Tijdelijke exploitatie Unilever R&D terrein Vlaardingen door Gapph
16 okt 2019
Véél woningen (inclusief penthouses), een grote school én sportfaciliteiten: zo wordt de nieuwste wijk van Vlaardingen
27 jun 2020
Wonen en werken op het Unilever terrein…
21 apr 2019
‘De toekomst van het Unileverterrein’ in Vlaardingen in Talk of the Town
13 jun 2020
Zomerterras 2020 = De Tennisbaan
17 aug 2020
inspire* ontwikkelt Unilever Research & Development terrein voor Van Adrighem Group
18 apr 2019

Credits: Studio for New Realities | © all rights reserved